Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kozach
Strona główna Informacje ogólne Dział pomocy społecznej Dział świadczeń rodzinnych Karta Dużej Rodziny Projekt 'Aktywizacja zawodowa i społeczna w Gminie Kozy' Profilaktyka i rozwiązywanie problemów alkoholowych Zespół interdyscyplinarny Stypendia szkolne Pliki do pobrania Aktualności Galeria Przydatne linki Kontakt

Biuletyn Informacji Publicznej - w nowym oknie

Aktualności

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017

piątek, 04 sierpień 2017

logo

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kozach we współpracy z Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie rozpoczął kolejną edycję Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017.

Zgodnie z wytycznymi Instytucji Pośredniczącej (MRPiPS) celem ogólnym Podprogramu 2017 jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 roku - maj 2018 roku.
Do Podprogramu 2017 zostały zakwalifikowanych 138 osób spośrod mieszkańców Gminy Kozy spełniających obowiązujące kryteria kwalifikowalności.

Grupę osób najbardziej potrzebujących, do których skierowana jest pomoc żywnościowa mogą stanowić:

- bezdomni,
- niepełnosprawni,
- migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe ( wtym społeczności marginelizowane),
- pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie.

Przy dokonywaniu kwalifikacji Ośrodek bierze pod uwagę fakt korzystania z form pomocy finansowej w ramach wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania "Pomoc państwa w zakresie dożywiania" na lata 2014-2020, tak aby zapewnić uzupełniający charakter pomocy z PO PŻ.

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych. Paczka żywnościowa, to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skład zestawu. Zestaw artykułów spożywczych w Podprogramie 2017 obejmuje 50,45 kg dla 1 osoby i składa się z:
- artykułów skrobiowych (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- artykułów mlecznych (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- artykułów warzywnych i owocowych (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, buraczki wiórki),
- artykuły mięsne (filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy)
- tłuszcze - olej rzepakowy,

- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami)

W ramach środków towarzyszących będą podobnie jak w poprzedniej edycji prowadzone następujące działania:

- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania żywności.

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, ul. Nowogrodzka 1/3/5, 00-513 Warszawa.

 



Strona główna Aktualności Galeria Kontakt